Tort Szwarcwaldzki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka tortowa

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki

Masa wiśniowa

  • kompot wiśniowy

    150ml
  • wiśniówka

    50ml
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1
  • wiśnie

    700g.

Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    500/600ml
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • fix do śmietany

    2

Syrop do nasączania

  • kompot wiśniowy

    75ml
  • wiśniówka

    75ml

Do wykończenia

  • krem czekoladowy

  • czekolada starta

  • wiśnie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Po ubiciu dodać 1/2 szkl. cukru i ubić. Żółtka i kolejne 1/5 szkl. cukru utrzeć na pianę. Po utarciu dodać ubite białka i lekko wymieszać łyżką. Dodać przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przesiać kakao, dodać i znów delikatnie mieszać do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy ok. 23cm. Piec ok. 35-40 minut.
Upieczony odstawić do przestygnięcia, następnie podzielić na 3 blaty.


2. Syrop do nasączania:
Kompot z wiśni wymieszać z wiśniówką. Można dolać odrobinę innego alkoholu, np. wódki. Gotowym syropem nasączyć blaty.


3. Masa wiśniowa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w odrobinie kompotu (jak kisiel). Resztę kompotu wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i wiśniówkę. Podgrzewać. Kiedy zacznie się gotować wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i gotować jak kisiel do zgęstnienia. Do gotowego kisielu dodać odsączone wiśnie i mieszając podgrzewać. Gotową masę podzielić i rozłożyć na dwa blaty. Zostawić aż przestygnie.


4. Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijać. Dodać cukier puder i wciąż miksować. W chwili gdy zaczyna gęstnieć dodawać stopniowo fixy do śmietany i jeszcze chwilę ubijać.
Gotową masę wyłożyć na wiśnie.
Jeżeli zamiast fixów chcemy użyć żelatyny: rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 9 łyżkach gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy trochę ubitej śmietany i mieszamy do połączenia. Taką mieszankę dodajemy do reszty ubitej śmietany i łączymy mieszając aż zacznie sztywnieć.
Równie dobrze sprawdzi się po prostu gotowa masa z torebki.
amerykanka
Tort przekładać w kolejności: blat, syrop, wiśnie, masa śmietankowa, blat, syrop, wiśnie, masa śmietankowa, blat. Wykończenie: krem czekoladowy (własny lub z torebki), starta czekolada, wiśnie (polecam wiśnie z alkoholu). Miarka to szklanka 250ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 24.04.2017 09:26
mój ulubiony
Justi2401 24.04.2017 09:20
Mój ukochany tort.
halina17 23.04.2017 21:49
Dobry tort.
amerykanka 23.04.2017 21:32
Na pewno jest pyszny! A jeśli to tradycja to już w ogóle piękna sprawa :)
Habibi 23.04.2017 21:15
u nas w domu tort szwarcwaldzki to wręcz rodzinna tradycja - używamy do niego prawdziwej bitej kremóki, drylowanych wiśni w lekkim syropie i koniecznie do nasączenia prawdziwy wiśniowy kirsch ;) nie robimy masy wiśniowej, ale czasami zamiast bitej śmietany robimy krem czekoladowy :)
Franciszek 23.04.2017 16:08
super tort do kawki
Stenka 23.04.2017 14:58
smaczne ciasto
mirosława4 23.04.2017 14:26
wyśmienity !
Konczi 23.04.2017 14:21
bajeczny tort!!!
2milutka 23.04.2017 14:17
fajny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat