Przepis i sposób przygotowania na: Tort szachownica z masą jagodową
Kroki postępowania
Jasny biszkopt:
5 jajek
7,5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy 4 łyżki cukru i dalej miksujemy do czasu aż piana będzie sztywna. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel – mogel, po czym łączymy razem z białkami. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*.
Ciemny biszkopt pieczemy w sposób analogiczny jak jasny, jednak dajemy tylko 5 łyżek mąki pszennej i dodatkowo 2,5 łyżki kakao.
450 gram serków Danio
0,5 szklanki musu jagodowego
1/3 szklanki sok jagodowy
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
0,5 kostki masła
2 jajka
Do miski wkładamy miękkie masło i wsypujemy połowę podanego w składnikach cukru pudru – dokładnie miksujemy. Do zmiksowanego cukru pudru z masłem dodajemy kolejno po 1 jajku i dokładnie miksujemy do czasu aż składniki się dobrze połączą.
200 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
0,5 szklanki wody
0,5 słoika powideł
Powidła śliwkowe rozsmarowujemy na kolejnym biszkopcie w tortownicy (dałam ich dość dużo, aby biszkopt był lekko nawilżony). Śmietankę ubiłam na sztywno. Galaretkę rozpuściłam we wrzącej wodzie, po czym ostudzoną stopniowo wlewałam do ubitej śmietanki i ciągle miksowałam. Należy chwilę odczekać, aż masa zacznie tężeć i wykładamy ją na powidła, od razu przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu pamiętając by kolory były inne. na biszkopt wylewamy pozostałą masę jagodową i przykrywamy ostatnim biszkoptem.
400 ml śmietany 30%
4 łyżki cukier puder
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
owoce do dekoracji
Śmietanę ubijamy na sztywno, kiedy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i ciepłą wlewamy wolnym strumieniem do masy – ciągle miksujemy.