Tort świnki w błotku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód

  • Biszkopty

    1 paczka
  • masło

    100 g

Składniki na krem z mlecznej czekolady

  • czekolada mleczna

    200 g
  • śmietanka 36%

    300 ml
  • masło

    50 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    4 łyżki

Składniki na krem z karmelowej czekolady

  • Czekolada tabliczka

    200 g
  • śmietanka 36%

    300 ml
  • masło

    50 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    4 łyżki

Składniki na krem z białej czekolady

  • biała czekolada

    200 g
  • śmietanka 36%

    300 ml
  • masło

    50 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    4 łyżki

Dodatkowo

  • gotowa masa cukrowa

    250 g
  • czekolada mleczna

    300 g
  • rurki wafelkowe

    3 opakowania
  • dżem wiśniowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort świnki w błotku foto
Z masy cukrowej lub marcepanowej robimy figurki świnki. Figurki można przygotować dzień wcześniej

Przygotowanie spodu:
Biszkopty kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Rurkami wykładamy boki tortownicy, jedna, przy drugiej.
Krok 2 - Tort świnki w błotku foto
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy to tortownicy i ponownie chowamy do lodówki.
Krok 3 - Tort świnki w błotku foto
Przygotowanie kremu z karmelowej czekolady:
Karmelową czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z mlecznej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę karmelową i ponownie chowamy do lodówki.
Krok 4 - Tort świnki w błotku foto
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z karmelowej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę z białej czekolady i ponownie chowamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 g mlecznej czekolady. Wyjmujemy z lodówki tortownicę – jeśli chcecie to skracamy rurki (ja obcinam je nożyczkami) i na wierzch wylewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną mleczną czekoladę. Na wierzchu czekolady układamy nasze cukrowe świnki. Tort świnki w błotku przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 20.06.2017 14:20
Takie fajne
Lis 28.10.2016 13:21
Wyglądają cudownie:)
IZABELA29 04.08.2016 10:09
cudne te świnki
cukiereczek 06.07.2016 18:07
ale cudny
Ada-Gaba 20.06.2015 20:59
śliczny torcik
foczka-ks 09.06.2015 12:33
smakowity torcik
Kasiaaa 14.05.2015 16:47
Fajny tort :)
endzi 28.04.2015 15:18
super!!! A te swinki sa mega!!
Benita 14.04.2015 23:01
Genialny tort, świnki wyglądają rewelacyjnie
gacopierz23 11.04.2015 16:32
świetna zagroda, aż żal jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat