Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort śmietankowy z płatkami migdałowymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
mąka 1,5 szkl.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masa
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
cukier waniliowy 5 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
płatki migdałowe 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: tort śmietankowy z płatkami migdałowymi

Do misy robota wbić jajka , dodać cukier i ubijać do białości na puszystą masę na koniec dodać przesianą i wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać na najniższych obrotach robotem lub delikatnie łyżką . Wylać masę do tortownicy i piec ok. 25-30 min. w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić . Jeśli wystygnie biszkopt pokroić na blaty . Do szklanki wsypać żelatynę zalać odrobiną wrzątku aby spęczniała po czym całkowicie ją rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku . Do głębokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę i ubić na sztywno z cukrem waniliowym na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wymieszać i przekładać pokrojone blaty biszkoptu masą śmietanową i płatkami migdałów , trochę odłożyć masy śmietanowej i płatków do dekoracji . Odłożoną masą posmarować brzeg wkoło i udekorować po wierzchu szprycą ze specjalną końcówką na koniec posypać płatkami migdałowymi . Schłodzić w lodówce . Najlepiej smakuje następnego dnia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 15.07.2015 20:00
apetycznie wyglada
marenka 15.07.2015 18:59
na pewno wyśmienity ;-)
Saga123 15.07.2015 16:59
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak