Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
4 szt
Przepis i sposób przygotowania TORT ŚMIETANKOWY
4 jajka
166 g (10 łyżek) cukru pudru
Cukier wanilinowy 8 g
83 g (4 łyżki) mąki ziemniaczanej
83 g (4 łyżki) mąki tortowej
12 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia
Poncz:
0,5 szklanki wody 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny
Masa:
2 Masy śmietanowe o smaku śmietankowym w proszku
1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temp. 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170oC (powinien być podgrzany) 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć spody tortu. Wierzch tortu udekorować masą i stokrotkami z opłatka.
Komentarze (9)