Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort śmietankowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

biszkopt ciemny

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

masa

serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 500 ml
żelatyna deserowa 2 łyżeczki
dżem porzeczkowy 1 szklanka

dodatkowo

wiórki kokosowe 150 g
bezy 20 szt
maliny świeże 0,5 szkl
woda 1 szkl
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: tort śmietankowy

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy biszkopty: białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Żółtka ucieramy w osobnej misce z drugą połową cukru. Łączymy ze sobą żółtka z białkami i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podobnie robimy z ciemnym biszkoptem z tym, że do mąki dodajemy kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Krok 1 - tort śmietankowy  foto
2
Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody, schładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy. Dodajemy do niego śmietankę oraz cały czas miksując dolewamy żelatynę.
Krok 2 - tort śmietankowy  foto
3
Jasny biszkopt przecinamy na pół. Z ciemnego biszkopta ucinamy lekko wierzch. Biszkopty ponczujemy wodą z wyciśniętym sokiem z cytryny. Na jedną część jasnego biszkoptu [podstawa] nakładamy dżem porzeczkowy.
Krok 3 - tort śmietankowy  foto
4
Masę dzielimy na 4 części. 1 część rozsmarowujemy na dżemie. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Następnie dajemy masę i przykrywamy jasnym biszkoptem.
Krok 4 - tort śmietankowy  foto
5
Ostatnią część masy rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi. Do dekoracji możemy użyć bezów i świeżych malin. Tort najlepiej schłodzić około 2 godziny przed podaniem.
Krok 5 - tort śmietankowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.09.2016 07:01
Smaczne ciasto.
gusia1000 15.09.2016 17:17
Pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak