Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy na Dzień Matki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
2.
Krem: Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia. Budyń, ser, mleko i jaja zmiksować. Kiedy margaryna będzie już letnia dodać do niej ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotować ser,aż do pierwszych bąbelków na powierzchni cały czas mieszając. Kiedy tylko zacznie się gotować natychmiast zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas przemieszać aby nie powstał nam kożuch.
3.
Galaretki brzoskwiniowe przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt przeciąć na 4 blaty. Do tego tortu potrzebne nam będą tylko dwa.Syrop brzoskwiniowy i likier wymieszać razem. Blaty nasączamy przygotowaną mieszanką z syropu i alkoholu. Zimny krem serowy dzielimy na dwie części i smarujemy nim blaty. Górę tortu ozdabiamy brzoskwiniami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do czas całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!