Przepis i sposób przygotowania na: Tort rocznicowy Zewy
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku a potem mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec biszkopt 30 minut w 160 stopniach.
Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 krążki.
Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie miała odpowiednią konsystencję,
Uważać aby nie przebić śmietany.
Pierwszy krążek nasączyć wodą z sokiem z cytryny, posmarować śmietaną i rozłożyć pokrojone cząstki mandarynek ( 1,5 szt ).
Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć.
Potem wierzch i boki posmarować śmietaną, posypać posypką i wstawić tort do lodówki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem a potem nadal ucierając dodawać mleko.
Gdy masa będzie gotowa podzielić ją na porcje i dowolnie zabarwić barwnikami spożywczymi ( u mnie czerwień truskawkowa i zieleń pistacjowa ).
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylek zrobić ozdoby i udekorować nimi tort, na sam koniec ozdobić jeszcze perełkami.
Tort schłodzić.