Przepis i sposób przygotowania na: Tort rabarbarowy z bezami
Umyć i wytrzeć do sucha cytrynę, otrzeć skórkę a sok wycisnąć. Rozbić 2 jaja, oddzielić żółtka od białek, białka pozostawić na później. Wymieszać 1 całe jajo, oba żółtka, skórkę z cytryny i resztę składników ciasta. Natrzeć formę tłuszczem. Nagrzać piekarnik do 200st. Wyłożyć ciasto do formy i wyrównać. Obrać, umyć i pokroić rabarbar na kawałki 3cm. Rozłożyć na cieście i posypać 100g cukru. piec ciasto 40min. Ubić sztywną pianę z białek, dodając sok z cytryny, resztę cukru i miód. Wyjąć ciasto z piekarnika i ozdobić masą bezową. Wstawić tort znów do piekarnika na 15min. Po wyjęciu ostudzić i wyjąć z formy. Pokryć brzeg tortu konfiturą i posypać płatkami migdałowymi.