Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyżki
jagody 1 szklanka
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
galaretka truskawkowa 2 opakowania
masło 1 kostka
mleko 1 szklanka
jaja 4 sztuki
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżka
cukier waniliowy 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na zimno

Galaretki rozpuszczamy osobno, zostawiamy do stężenia.
Masło ucieramy z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym.
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i łyżkami stopniowo dodajemy do masy. Ucieramy. Żelatynę wsypujemy do szklanki, dajemy trochę zimnej wody by spęczniała, następnie dajemy ciepłą wodę i rozpuszczamy. Wlewamy do masy. Dzielimy na dwie części. Do jednej masy dajemy kwasek cytrynowy, a do drugiej kakao. Mieszamy każdą część. Na spód dajemy masę ciemną, Potem wylewamy jedną galaretkę. Dajemy masę jasną, jagody i drugą galaretkę. Gotowe. Wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 28.04.2015 15:50
apetyczny !
Zdzisław 28.04.2015 15:20
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak