Tort kuszenie lata z owocami

Tort kuszenie lata z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • margaryna

    100 gram
  • jajko

    8 sztuk
  • cukier drobny

    250 gram
  • mąka pszenna

    150 gram
  • Krem:

  • masło

    2 kostki
  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    10 łyżek
  • kiwi

    1 sztuka
  • truskawki

    30 dkg
  • wiśnie

    10 sztuk
  • borówki

    15 dkg
  • maliny świeże

    15 dkg
  • Morela

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • brandy

    1/3 szklanki
  • dżem z czarnej porzeczki

    1 słoiczek
  • czekolada gorzka

    1 sztuka
  • mleko

    4 łyżki
  • winogrona

    14 kulek
  • płatki migdałowe

    1 paczka
  • kawa

    1 (mielona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Palmę rozpuszczamy na wolnym ogniu studzimy. Na parze ubijamy jajka. Czyli do garnka wlewamy wodę gotujemy ją, i wstawiamy do garnka miskę z jajkami. Ubijamy je na puszystą masę i dodajemy cukier po łyżce. Miskę zdejmujemy z garnka i wstawiamy do zimnej wody i ubijamy dalej aż ostygnie. Wsypujemy do niej mąkę, i wlewamy tłuszcz. Delikatnie mieszamy . Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczmy w temp 180 stopni 50 minut.

Krem, jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę mikserem, można to zrobić na parze. Masło i palmę ucieramy i dokładamy po łyżce ubitej masy z jajek.
Kawę zaparzamy w ½ szklanki wody, studzimy i odlewamy fusy.
Każdy blat tortu nasączam Brendy, i smaruje kremem. Drugi blat dodatkowo smaruje konfitura z czarnej porzeczki. Boki tortu smarujemy kremem i góra tortu także. Zostawiamy trochę kremu na wierzch tortu do zrobienia kwiatków. Tort dekorujemy owocami. Truskawki, morele kroimy na plastry i układamy w rozetę w kwiatki. Żeby kwiatki z owoców nam się trzymały musimy wycisnąć szprycą krem na który wbijamy płatki kwiatków. Z jabłek wycinamy listki. Robimy to nacinając kolejne płatki i łączymy je potem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Truskawki kroimy na pół razem z listkami i moczymy do połowy w czekoladzie. Układamy do Okoła tortu , zostawiając kawałek na którym zrobimy słupki z kremu i ułożymy na nich maliny i borówki. Na każdą truskawkę nakładam borówkę. Winogrona obieramy tak jakbyśmy chcieli płatki wyciąć od góry do dołu obieramy i mamy tak około 4-5 płatków z jednego. Łączymy je w kwiatek tak jak truskawki w formie rozety. Z Kiwi wykrawamy plastry i dekorujemy . Z malin robię też kwiatka.
Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów .
Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 09.06.2015 12:37
ale śliczny ten torcik, poproszę kawałek
eMMe 28.03.2014 23:38
Cudowny tort:))
Małgorzata9 27.02.2014 22:17
smaki lata
Anonimowy 21.02.2014 19:59
moje 10 urodziny były super bo miałam ten tort on jest niedoś piękny to i pyszny
kupiska 18.02.2014 14:03
jak ladnie wyglada
Malgorzata549 05.01.2014 18:18
ale cudo!!!
halina17 02.01.2014 12:16
Ładny torcik.
marcia7 17.12.2013 14:39
pięknie owocowy
Niki22 28.11.2013 23:16
wygląda poprostu cudownie az koda go zjeść :)
Barbara777 11.11.2013 13:51
kusi:) smacznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat