Przepis i sposób przygotowania na: Tort kolorowy z mascarpone
Kroki postępowania
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż będzie błyszczące.
Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując już na najmniejszych obrotach ( aż do ostatniego żółtka)
Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 krążki.
Do jednej miski wkładamy ser mascarpone.
Do drugiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem.
Do serka mascarpone dodajemy łyżką śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach do końca śmietany.
Dodajemy barwnik zielony ( miałam dr Oetker w płynie na 500 ml jeden)
Przekładamy krążki biszkoptowe.
Teraz dodajemy barwnik różowy do śmietany( dr Oetker na 500 ml jeden ) i dekorujemy gore tortu .
Boki możemy przyozdobić czekoladowymi krążkami .