Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT KAKAOWY

  • mąka tortowa

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • kakao

    20 gram
  • cukier drobny

    110 gram
  • jajka

    5 sztuka

KREM

  • serek mascarpone

    750 gram
  • śmietana kremówka

    300 gram
  • cukier puder

    2 łyżka

PONADTO

  • konfitura

    100 gram
  • cytryna

    1/2 sztuka
  • migdały siekane

    100 gram
  • truskawki

    750 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone foto
BISZKOPT KAKAOWY przygotowuję jak zawsze według swojego sprawdzonego przepisu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Obie mąki i kakao wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Następnie delikatnie wmieszać do ciasta silikonową szpatułką.
Krok 2 - Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone foto
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika i piec 30 minut, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Krok 3 - Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone foto
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krok 4 - Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone foto
KREM: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone krótko mieszam mikserem na jednolitą masę, następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.

WYKONANIE: sok wyciśnięty z cytryny mieszam z konfiturą cytrynową, a następnie 1/3 powstałej mieszanki rozprowadzam na pierwszym blacie.
Krok 5 - Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone foto
Nasączoną pierwszą część biszkoptu smaruję cienką warstwą kremu, a na min układam warstwę drobno pokrojonych truskawek. Na truskawkach rozprowadzam warstwę kremu. Układam drugi blat biszkoptu lekko go dociskając do kremu.
Krok 6 - Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone foto
Z drugim blatem biszkoptu postępuję dokładnie tak samo jak z pierwszym.
Trzecią część biszkoptu nasączam konfiturą cytrynową i smaruję warstwą kremu. Boki tortu również pokrywam kremem.
Boki i wierzch tortu obsypuję krokantem. Tort zawsze przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam go do lodówki na całą noc.
Wyjmuję tort z lodówki wcześniej, a tuż przed podaniem wierzch tortu dekoruję pozostałymi truskawkami i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 15.11.2015 19:25
pyszności! :)
msmariusz 28.10.2015 20:23
smakowicie wygląda
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:59
takie lubię najbardziej
Ela15 28.10.2015 08:56
fajny torcik
Janina 27.10.2015 20:24
Wspaniały tort;)
joannaa24 27.10.2015 19:35
Świetny tort
tomek18 27.10.2015 17:43
pyszny torcik
Wiktoria29 27.10.2015 15:54
wygląda bardzo apetycznie
Aannkaa82 27.10.2015 15:19
Uwielbiam ciasta z kremem mascarpone, widzę ze ostatnio cieszą się tu sporym powodzeniem :)
bietka 27.10.2015 11:39
musi być pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat