Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla wnuczki Oliwi
1.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli . Dodajemy żółtka na przemian z cukrem, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 - 50 min to znaczy do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
Boki lekko ścinany.
2.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy,
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem lejemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatynę.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Sokiem nasączamy biszkopty.
3.
Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem , nakładamy część kremu na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń brzoskwinie wciskamy w krem śmietankowy,nakładamy drugi blat robimy tak samo jak z pierwszym,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort tak aby nam krem nie wyszedł poza biszkopt.Cały tort smarujemy kremem maślanym.
4.
masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek który nakładamy na tort dokładnie równamy górę, nadmiar masy odcinamy nożem no i dekorujemy dalej masą cukrową.
Napisy robiłam zabarwionym kremem.
5.
krem maślany;
masło dokładnie miksujemy z cukrem pudrem na lśniący jednolity krem .
Mam nadzieje że jak na pierwszy tort z masy cukrowej to wyszedł mi nawet nie źle.