Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla wnuczki Oliwi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt,
mąka tortowa 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
cukier 3/4 szkl,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta

krem śmietankowy

śmietana 30% 800 ml,
śmietan fix 3 op,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
gorąca woda 1/4 szkl.
dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
brzoskwinie w puszce 1 puszka,
cukier puder 2 -3 łyżki,

krem maślany

masło miękkie 200 g,
cukier puder 2 - 3 łyżki,

dodatkowo

masa plastyczna cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla wnuczki Oliwi

Biszkopt;
1.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli . Dodajemy żółtka na przemian z cukrem, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 - 50 min to znaczy do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
Boki lekko ścinany.
2.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy,
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem lejemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatynę.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Sokiem nasączamy biszkopty.
3.
Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem , nakładamy część kremu na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń brzoskwinie wciskamy w krem śmietankowy,nakładamy drugi blat robimy tak samo jak z pierwszym,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort tak aby nam krem nie wyszedł poza biszkopt.Cały tort smarujemy kremem maślanym.
4.
masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek który nakładamy na tort dokładnie równamy górę, nadmiar masy odcinamy nożem no i dekorujemy dalej masą cukrową.
Napisy robiłam zabarwionym kremem.
5.
krem maślany;
masło dokładnie miksujemy z cukrem pudrem na lśniący jednolity krem .

Mam nadzieje że jak na pierwszy tort z masy cukrowej to wyszedł mi nawet nie źle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.04.2017 03:04
Mistrzowski tort.
Bożena Matuszczyk 29.03.2017 14:54
Dziękuję za miłe komentarze;)
Konczi 29.03.2017 14:00
ładny torcik
adelajda 29.03.2017 10:45
fajny torcik
Madzai 29.03.2017 10:23
Ale piękny!
Malinka 29.03.2017 09:46
Po prostu świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak