Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt.
  • mąka tortowa

    150 g
  • cukier

    190 g
  • kakao

    30 g
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    około 130 g
  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
  • likier kawowy

    150 ml
  • woda

    50 ml
  • masło

    60 g
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
BISZKOPT:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając.

Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao. Bardzo delikatnie (!) wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, do połączenia składników.

Masę delikatnie przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno, boków niczym nie smarujemy ), wyrównać.

Piec 35 - 40 minut w temperaturze 160° - 170°C, do tzw. suchego patyczka, najlepiej z grzaniem góra - dół.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 - 60 cm upuścić na podłogę. Odstawić do wystudzenia do lekko uchylonego piekarnika.

Po wystudzeniu nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy.
Krok 2 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krok 3 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
Przygotować nasączenie - likier kawowy wymieszać z wodą ( likier można zastąpić mocną kawą ).

KREM:
Schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone ubić mikserem do otrzymania sztywnej masy ( uważać aby ubijanie nie trwało zbyt długo, gdyż krem może się zważyć ). Do ubitego kremu wmieszać startą na grubych oczkach czekoladę ( około 60 g ).

Odłożyć 5 łyżek kremu do posmarowania boków tortu.

UWAGA: Jeśli używacie śmietany kremówki 30%, wówczas warto wspomóc się zagęstnikiem do śmietany, tzw. śmietan - fixem. Jeżeli jest to śmietana 36% dodatkowy "usztywniacz" nie jest konieczny.
Krok 4 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
Pierwszy z biszkoptowych blatów naponczować 1/3 mieszanki kawowej, na to wyłożyć połowę powideł śliwkowych. Następnie rozsmarować połowę kremu śmietankowego, wyrównać.

Przykryć drugim blatem, nasączyć go połową pozostałej kawowej mieszanki, posmarować pozostałą częścią powideł i wyłożyć drugą połowę kremu śmietankowego, wyrównać.
Krok 5 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
Przykryć ostatnim blatem, naponczować pozostałą mieszanką kawową.

Boki posmarować odłożonym kremem. Obsypać je startą na grubych oczkach czekoladą ( około 70 g ).
Krok 6 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
POLEWA:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Masło, śmietanę, cukier i kakao zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić.
Krok 7 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
Gęstniejącą polewą polać wierzch tortu.
Krok 8 - Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi foto
Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.

Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 02.03.2014 18:47
mniam, mniam
joanna30 02.03.2014 16:18
Wspaniały tort :)
Mniam 02.03.2014 15:14
Już widzę, że jest pyszny! Likier kawowy, czekolada, mascarpone - same smakołyki. Całość prezentuje się wspaniale, a biszkopt tak samo piekę :)
AZgotuj 02.03.2014 15:10
oooo taką porcyjkę bardzo poproszę:)
olla85 02.03.2014 14:16
Ależ oczywiście Renatko, dla Ciebie zawsze :) A tort jest rzeczywiście pyszny, szczerze polecam :)
Renata9 02.03.2014 14:14
pyszny torcik, czy można prosić kawałeczek :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat