Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort "Biały Las"

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Tort "Biały Las"

Kroki postępowania

1
Składniki:

Biszkopt jasny na tortownicę 28-30 cm
10 jajek wielkości L
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2x na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:
1l śmietany kremówki 36%
500 g serka mascarpone
4śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada

Poncz:
2 szklanki gorącej wody
5 łyżek miodu prawdziwego
2 kieliszki wódki
kilka kropel olejku śmietankowego
Krok 1 - Tort "Biały Las" foto
2
W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Wszystkie składniki, które używamy do tortu muszą mieć temperaturę pokojową, jajka muszą być wyjęte wcześniej z lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i na najwyższych obrotach miksera ubijamy na sztywną pianę (odwracamy miseczkę do góry nogami, jeśli piana trzyma się miski jest dobrze ubita). Nie przerywając miksowania dodajemy małymi partiami cukier i ubijamy tak długo aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż składniki połączą się dobrze ze sobą. Wyłączamy mikser i małymi partiami dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, mieszamy ręcznie, energicznymi ruchami do momentu połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 28-30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni, nie używamy termoobiegu, tylko pieczenie tradycyjne góra-dół (dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze jest rozłożyć papier śniadaniowy i położyć biszkopt do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Należy również pamiętać, aby nie smarować boków tortownicy żadnym tłuszczem, ponieważ wtedy ciasto odejdzie od boków i zrobi się wybrzuszenie. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na cztery lub trzy równe blaty.
Krok 2 - Tort "Biały Las" foto
3
Następnie przygotowujemy krem śmietanowy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, dobrze wystudzoną. Miksujemy to wszystko na najwyższych obrotach miksera. Składniki ponczu łączymy ze sobą.

Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, wykładamy masę śmietanową, przykrywamy następnym krążkiem i robimy to samo co z pierwszym krążkiem i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Żeby mieć pewność, że wszystkie krążki leżą równo pomagam sobie obudową tortownicy, którą zdejmuję gdy położę ostatni krążek. Troszkę kremu pozostawiamy na przykrycie boków. Dekorujemy według uznania i upodobań.
Krok 3 - Tort "Biały Las" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 25.10.2014 21:51
ślicznie wygląda
Wiesława1 25.10.2014 11:22
Pięknie wyglada Musi być smaczny
irenka 22.10.2014 19:25
śliczny tort i na pewno pyszny
mirosława4 22.10.2014 15:48
zapewne tak smakował jak wygląda :)
marenka 22.10.2014 15:30
Bardzo ładnie wygląda ten torcik:)
Lis 22.10.2014 15:09
Cudownie wygląda ten tort:)
V_kuchareczka 22.10.2014 13:38
piękny tort
Krystyna32 22.10.2014 12:53
wspaniały :)
bhb8 22.10.2014 12:49
ładnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak