Przepis i sposób przygotowania na: Tort "Biały Las"
Kroki postępowania
Biszkopt jasny na tortownicę 28-30 cm
10 jajek wielkości L
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2x na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
1l śmietany kremówki 36%
500 g serka mascarpone
4śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada
Poncz:
2 szklanki gorącej wody
5 łyżek miodu prawdziwego
2 kieliszki wódki
kilka kropel olejku śmietankowego
Tortownicę o średnicy 28-30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni, nie używamy termoobiegu, tylko pieczenie tradycyjne góra-dół (dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze jest rozłożyć papier śniadaniowy i położyć biszkopt do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Należy również pamiętać, aby nie smarować boków tortownicy żadnym tłuszczem, ponieważ wtedy ciasto odejdzie od boków i zrobi się wybrzuszenie. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na cztery lub trzy równe blaty.
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, wykładamy masę śmietanową, przykrywamy następnym krążkiem i robimy to samo co z pierwszym krążkiem i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Żeby mieć pewność, że wszystkie krążki leżą równo pomagam sobie obudową tortownicy, którą zdejmuję gdy położę ostatni krążek. Troszkę kremu pozostawiamy na przykrycie boków. Dekorujemy według uznania i upodobań.