Tort bezowy z kremem cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • beza

  • białka

    6 szt
  • cukier kryształ

    300 gram
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • Krem:

  • cytryny

    2 szt
  • serek mascarpone

    200 gram
  • śmietana 30%

    250 gram
  • jaja surowe

    2 szt
  • żółtko jaja

    2 szt
  • cukier

    150 gram
  • masło

    80 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Podczas ubijania dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając na wysokich obrotach. Jak piana będzie sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony dodajemy sok z cytryny.
Krok 2 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
Białka dzielimy ma dwie części Na papierze do pieczenia malujemy dwa koła o średnicy ok 23 cm z białek formujemy dwa koła. Jedno z nich można fantazyjnie ozdobić, drugie powinno być płaskie.
Krok 3 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy 90 minut. (Bezy rosną podczas pieczenia). Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy bezy do wyschnięcia, najlepiej na około 12 godzin.
Krok 4 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
Przygotowujemy krem.
Cytrynę myjemy i sparzamy. Skórkę ocieramy na drobnej tarce a z cytryny wyciskamy sok.
Jajka, żółtka i cukier należy roztrzepać rózgą do białek i postawić na gazie, następnie dodajemy masło, jak się roztopi dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wszystko gotujemy cały czas mieszając (ważne) aż trochę zgęstnieje. Masę należy całkowicie schłodzić (można przygotować ją nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce).
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z większością masy cytrynowej a następnie łączymy ze śmietaną.
Krok 5 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
Wyschnięte bezy przekładamy kremem, górę tortu dekorujemy pozostałą masą cytrynową. Tort najlepiej przygotować w dzień podania.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 14.12.2013 14:27
ciekawy ;)
mdzs 05.11.2013 08:29
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis:)
marcia7 03.11.2013 22:56
ale wyśmienity
natalia.doradca 03.11.2013 22:25
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat