Przepis i sposób przygotowania na: Tort bananowo jagodowy wykończony bitą śmietaną
Białka ubijamy na sztywno,w osobnej misce ucieramy margarynę na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier,później ubite białka oraz pozostałe składniki czyli mąke,sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Ciasto rozlewamy do 5miseczek, do dwóch z nich dodajemy po troszku barwnika różowego. Mieszamy. Natłuszczoną tortownicę wysypujemy bułką tartą i pieczemy każde ciasto osobno w 180 stopniach.
Krem bananowy:
Z bananów ściągamy skórkę, miksujemy je z mlekiem. Osobno ucieramy margarynę z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem. Dodajemy ubite jaja to utartego masła, na końcu dodajemy owoce.
Krem jagodowy:
Jaja ubijamy na parze z pudrem,margarynę ucieramy osobno. Do masła dodajemy ubite jaja oraz zmiksowane jagody. Mieszamy.
Każdy ze spodów ciasta smarujemy nie za grubo dżemem (takim jaki mamy,ja użyłam wiśniowego/domowego). Przekładamy ciasta kremami na przemian,najpierw jagodowy potem bananowy,znowu bananowy i znowu jagodowy. Ciasta układamy kolorami (jasne, różowe,jasne, różowe i znowu jasne.
Dekoracja:
Śmietanę kremówkę ubijamy z 4łyżkami cukru pudru. Żelatynę namaczamy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do ubitej śmietany.
Tort wykańczamy ubitą śmietaną,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Z kremu robimy róże za pomocą worka cukierniczego i specjalnej do tego "tutki". Motylki robimy z białej i ciemnej czekolady.