Tort bananowo jagodowy wykończony bitą śmietaną

Tort bananowo jagodowy wykończony bitą śmietaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    22,5 dkg
  • cukier

    22 dkg
  • białka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • mąka

    37 dkg
  • mleko

    350 ml
  • barwnik rozowy

  • margaryna

    25 dkg
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • jaja

    2 szt
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • mleko

    50 ml
  • KREM JAGODOWY:

  • jagody

    5 łyżek
  • margaryna

    25 dkg
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • dekoracja

  • śmietana kremówka

    250 ml
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • woda

    100 ml
  • truskawki

    2 szt
  • czekolada biała

  • czekolada gorzka

  • wiórki kokosowe

  • banan

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno,w osobnej misce ucieramy margarynę na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier,później ubite białka oraz pozostałe składniki czyli mąke,sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Ciasto rozlewamy do 5miseczek, do dwóch z nich dodajemy po troszku barwnika różowego. Mieszamy. Natłuszczoną tortownicę wysypujemy bułką tartą i pieczemy każde ciasto osobno w 180 stopniach.

Krem bananowy:
Z bananów ściągamy skórkę, miksujemy je z mlekiem. Osobno ucieramy margarynę z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem. Dodajemy ubite jaja to utartego masła, na końcu dodajemy owoce.

Krem jagodowy:
Jaja ubijamy na parze z pudrem,margarynę ucieramy osobno. Do masła dodajemy ubite jaja oraz zmiksowane jagody. Mieszamy.

Każdy ze spodów ciasta smarujemy nie za grubo dżemem (takim jaki mamy,ja użyłam wiśniowego/domowego). Przekładamy ciasta kremami na przemian,najpierw jagodowy potem bananowy,znowu bananowy i znowu jagodowy. Ciasta układamy kolorami (jasne, różowe,jasne, różowe i znowu jasne.

Dekoracja:
Śmietanę kremówkę ubijamy z 4łyżkami cukru pudru. Żelatynę namaczamy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do ubitej śmietany.

Tort wykańczamy ubitą śmietaną,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Z kremu robimy róże za pomocą worka cukierniczego i specjalnej do tego "tutki". Motylki robimy z białej i ciemnej czekolady.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anulka69

07.06.2017 08:46
pyszność do kawki i nie tylko

Renataj

14.11.2013 21:21
Ja chcę lato, truskawki, jagody i ...taki tort:)

krystyna330

29.10.2013 22:18
smacznie podane :)

AURELKA

02.08.2013 21:20
cudowny tort

alaaa

24.07.2013 21:43
od razu widać rękę cukiernika,cudny

Dorota76

06.07.2013 13:47
poproszę kawałek :)

migotka28

28.06.2013 23:31
ładny torcik

halina17

19.06.2013 13:10
Pyszny tort.

Adamorek

11.06.2013 20:28
wygląda bajecznie

iza0823

06.06.2013 16:53
prsepyszny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat