Przepis i sposób przygotowania na: Torciki jabłkowe
Biszkopt:
Oddzielić białka jaj od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy po 1 żółtku i dokładnie ubijamy.Na końcu dodajemy przesane obydwie mąki i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę ( 35x24) wyłożoną papierem do pieczenia wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu "suchego patyczka"
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystuczenia.
Po wystudzeniu przekrawamy w poprzek a następnie za pomocą wykrawaczki lub szklanki wykrawamy w każdym blacie biszkoptu 12 kółek.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać,drobno pokroić.
W garnku z grubym dnem roztopić masło,dodać jabłka,cukier waniliowy,cukier zwykła i dusić pod przykryciem do czasu gdy jabłka prawie całe się rozpadną ( nie zapominamy o mieszaniu co jakiś czas)
Tak przygotowane jabłka zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki,intensywnie mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się galaretek.
Masa śmietanowa:
W 2-3 łyżkach zimnej wody namaczamy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia,następnie dodajemy 50-100ml gorącej wody i dokładnie rozpuszczamy żelatynę ,odstawiamy do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy sok z cytryny i cukier i ubijamy do czasu połączenia się składników.Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy .
Przełożenie i wykończenie torcików:
Połowę kółek z biszkopru obtoczyć dobrze folią aluminiową na wysokość około 6-8 cm tworząc z folii kołnierz.
Na każdy biszkopcik dajemy po 2 łyżki jabłek i przykrywamy drugim piszkoptem.Odstawiamy na 1-2 godz do lodówki do zastygnięcia się.Po tym czasie usuwamy folię aluminiową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Papier do pieczenia tniemy na prostokąty o takich wymiarach aby ich krótszy bok był o 1cm wyższy niż wysokość torcików a dłuższy bok był równy obwodowi torcików.
Przygotowane prostokąty z papieru smarujemy dobrze czekoladą (nie za cienko) odczekać aż zacznie lekko gęstnieć i obtoczyć nim torcik.
Tak przygotowane torciki odstawić do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier z torcików.
Przygotowujemy masę śmietanową,przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdabiamy nią torciki.
Gotowe torciki posypać np.posiekanymi orzechami,tartą czekoladą i udekorować owocami np.truskawką,jabłkiem.
Smacznego:)