torciki bezowe z jagodami

torciki bezowe z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bezy

  • jajko

    6 szt
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    250 g
  • ocet winny

    1 łyżka

kisiel z wina

  • serek mascarpone

    250 g
  • wino słodkie czerwone

    150ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • jagody

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania torciki bezowe z jagodami

Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na końcu ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Masę wyłożyć na blaszkę na obrysowane wcześniej kręgi dowolnej wielkości (najlepiej od szklanki). Bezy piec w temp 150st. C przez 30min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy.
Wykonanie kremu:
Śmietankę przelać do naczynia i ubijać z cukrem pudrem. Mascarpone natomiast wymieszać z sokiem z cytryny oraz otartą skórką na końcu wymieszać z ubitą śmietanką.

Wino należy zagotować z miodem. W szklance dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody., dolać do wina. Wystudzić. Do przestudzonego kisielu dodać jagody.

Ułożenie: Na krążek bvezowy nakładamy masę robiąc wgłebienie. Do środka wlewamy advocat, przykładamy kolejnym krązkiem bezowym, delikatnie smarujemy masą, nakładamy kisiel z wina z jagodami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Wiesława1 03.07.2014 10:53
poproszę ..tak na spróbowanie
V_kuchareczka 02.07.2014 22:08
wspaniale wyglądają
misia53 02.07.2014 19:01
pyszny przepis
agnieszka214 02.07.2014 17:38
sezon na jagody w pełni
w mojej kuchni 02.07.2014 17:33
pyszne słodkości
Gabi44 02.07.2014 16:55
Smakowitości.
Agata3 02.07.2014 16:38
aż ślinka mi leci:)
nogawkuchni 02.07.2014 15:34
Bardzo urokliwe i z pewnością pyszne słodkości,kuszący deser.
Ola1young 02.07.2014 15:09
pyszne ,podobają mi się
PaniMISIOWA 02.07.2014 15:03
wspaniały pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat