Torcik z dyniowym kremem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto kakaowe z kremem dyniowym, powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną to bardzo smaczne połączenie.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki ciasta

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło 82%

    5 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

krem dyniowy

  • serek mascarpone

    25 dag
  • puree z dyni

    10 dag
  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
  • cukier puder

    3 łyżki
  • woda

    150 ml

krem ze śnieżki

  • galaretka wiśniowa

    1 sztuka
  • bita śmietana w proszku

    1 sztuka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • woda

    0.5 szklanki

poncz

  • woda

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki

pozostałe składniki

  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • granat

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sposób prdzygotowania

Krok 1 - Torcik z dyniowym kremem foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.

Masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ostudzić, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszać. Następnie połączyć z ubitą pianą delikatnie mieszając.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.
Krok 2 - Torcik z dyniowym kremem foto

Z upieczonego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, (odłożyć, pokruszyć) Krążek ciasta skropić ponczem przygotowanym z wody, soku pomarańczowego i cukru, posmarować powidłami.

Krok 3 - Torcik z dyniowym kremem foto
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Torcik z dyniowym kremem foto
Od razu wyłożyć na krążek ciasta posmarowany powidłami, wyrównać.
Krok 5 - Torcik z dyniowym kremem foto
Galaretkę wiśniową rozpuścić we wrzącej wodzie, odłożyć do ostudzenia. Śnieżkę wsypać do zimnego mleka, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo płynną galaretkę i od razu wyłożyć na krem dyniowy.
Krok 6 - Torcik z dyniowym kremem foto
Torcik po wierzchu posypać okruchami pokruszonego ciasta i pestkami granatu, schłodzić.
RenataZ-et
Śnieżkę można zastąpić śmietaną 30%.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat