Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z borówką śmietaną i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo
cukier cały czas ubijając na sztywno.
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze
ubijamy,wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy
delikatnie ale już ręcznie .Masę wlewamy do tortownicy 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st
i pieczemy 20-25 minut .
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody studzimy
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody mieszamy i
zostawiamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzątkiem też mało wody
mieszamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec ubijania wlewamy chłodną żelatynę.
Biszkopt smarujemy dżemem zakładamy rant na to wylewamy śmietanę trochę zostawiamy do dekoracji góry i boków
Ciasto odstawiamy na trochę aby śmietana dobrze zastygła.
Na śmietanę wykładamy borówkę zalewamy delikatnie owoce tężejącą galaretką
Zostawiamy trochę owoców do dekoracji.
Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
Najlepiej na całą noc .
Z ciasta zdejmujemy rant pozostałą śmietaną smarujemy boki i dekorujemy dowolnie wierzch torciku.
POLECAM!!!