Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z bezą Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 3 łyżki
budyń waniliowy 1 op
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska

masa

budyń waniliowy 1 op
mleko 350 ml
cukier waniliowy 4 łyżli
margaryna w kostce 150 g

beza

białko 2 szt
cukier 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

polewa

czekolada gorzka 5 kostek
mleko 1 łyżka

dodatkowo

dżem jeżynowy 200 ml przetarty
woda 3 łyżki
woda 1/2 szk
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bezą Zewy


Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z obydwoma cukrami, a potem nadal ubijając dodawać po żółtku.
Następnie mieszać już ręcznie i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Masę przełożyć do formy i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

1/2 mleka zagotować, a w reszcie rozrobić budyń i cukier, wlać do mleka i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia, wystudzić.
Potem utrzeć margarynę i porcjami dodawać chłodny budyń.

Białka ubić, potem dodawać cukier, dobrze ubić aby cukier nie był wyczuwalny pod palcami, dodać mąkę i mieszać jeszcze chwilę.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pianę ale za bardzo nie równać aby beza była nie równa.
Piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i lekko przestudzić.

Pierwszy placek położyć na talerzu, nasączyć a potem posmarować połową dżemu wymieszanego z wodą.
Na to wyłożyć połowę masy a potem zakryć drugim plackiem.
Nasączyć go, posmarować dżemem i znowu masą a na koniec delikatnie położyć bezę.
Wykończyć tort polewając polewą z czekolady.
Tort schłodzić.
Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 24.03.2016 12:45
Dzięki - oczywiście ciacho polecam :)
gosia561 24.03.2016 12:32
z bezą są najlepsze
Anna169Hosz 24.03.2016 11:33
Uwielbiam takie smaki:)
molanka 24.03.2016 10:54
aż ślinka cieknie
mysza75 24.03.2016 10:02
bardzo fajny torcik az chce się jeść
Madzai 24.03.2016 09:47
Takie są zawsze najlepsze :)
IZABELA29 24.03.2016 09:47
Pyszny torcik
ZEWA 24.03.2016 08:26
Dziękuję. To takie ciacho bez pomysłu robione ale często okazuje się, że takie są najsmaczniejsze.
Franciszek 24.03.2016 00:22
dobry do kawy
norweska20 23.03.2016 22:05
torcik pierwsza klasa
Motorek 23.03.2016 21:54
fajny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak