Torcik sałatkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • szpinak świeży

    1 garść
  • rukola

    1 garść
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuki
  • sos balsamiczny

  • mięta liście

    10
  • piers wędzona z kurczaka

    20 gram
  • czosnek w oleju z ziołami

    10 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik sałatkowy foto
Ciasto francuskie wykładamy na wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu tortownicy - moja miała średnicę 20 cm.
Krok 2 - Torcik sałatkowy foto
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi i przyprawą kebab gyros Prymat, pieprzem czarnym świeżo mielonym prymat.
Krok 3 - Torcik sałatkowy foto
Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Musimy poczekać, aż przestygnie.
Krok 4 - Torcik sałatkowy foto
W naszej francuskiej "miseczce" układamy na spodzie rucolę, szpinak, świeżą bazylię i miętę. Następnie pokrojoną w kosteczkę wędzoną pierś z kurczaka i pokrojone w ćwiartki pomidorki.
Krok 5 - Torcik sałatkowy foto
Dodajemy czosnek w oleju z ziołami i oliwki SMAK. Polewamy łyżeczką oliwą z oliwek lub zalewą z czosnku. Prószymy solą ziołową i pieprzem. Oblewamy sosem balsamicznym i posypujemy prażonymi płatkami migdałów i słonecznikiem.
Na koniec przyozdabiamy serduszkami wykonanymi z ciasta naleśnikowego.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmakolykiJoanny 12.02.2013 17:28
Zgłoszenie przyjęte do konkursu
Amellia 31.01.2013 22:01
super pomysł
Mysiunia 31.01.2013 16:06
wspaniały sposób na nietypowe podanie sałatki :) Podoba mi się ten pomysł, do tego migdały i słonecznik - super!
adelajda 31.01.2013 15:55
bardzo apetyczny
hahanka 31.01.2013 15:48
rewelacyjny!
ewka1978 31.01.2013 15:46
świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat