Torcik podwójnie truskawkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    50 g
  • jajko

  • cukier

    50 g
  • miód płynny

    50 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki

Krem grysikowy

  • mleko

    1/2 litra
  • cukier

    3/4 szkl
  • kasza manna

    3 kopiaste łyżki
  • masło miękkie

    200 g
  • sok z cytryny

    do smaku

Wkładka truskawkowa

  • truskawki

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 kopiasta łyżka
  • cukier

    100 g

Poncz

  • herbata czarna

    1/2 szkl naparu
  • cukier

    wg smaku
  • sok z cytryny

    wg smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części, upiec cienkie placki w tortownicy o średnicy 24 cm.
Ciasto piernikowe pieczemy krótko ok ,15 minut w 170 *C .
2. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem.
Kaszę wymieszać z odlanym mlekiem, dodać do wrzącego, gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić przykryte do wystudzenia, od czasu do czasu zamieszać.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszki i nadal ucierać.
Na koniec dodać odrobinę soku z cytryny na przełamanie smaku.
3. Truskawki umyć, usunąć szypułki .
Około 350 g zmiksować z cukrem, resztę zostawić w całości.
Żelatynę rozpuścić z kąpieli wodnej.
Obie galaretki rozpuścić w 600 ml wody.
4. Do zmiksowanych truskawek dodać żelatynę i 1/4 objętości galaretki, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na chwilę , aż zacznie tężeć.
5. Pierwszy placek nasączyć i posmarować cienko kremem grysikowym.
Wyłożyć na krem tężejący mus z truskawek.
Drugi placek posmarować cienko od spodu kremem grysikowym, odwrócić kremem do dołu i przyłożyć do musu. Docisnąć lekko, nasączyć i wyłożyć resztę kremu na wierzch.
Truskawki poukładać na kremie wciskając je w głąb.
Zalać je resztą tężejącej galaretki. Tort schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 25.06.2017 10:29
Dziękuję pięknie :)
halina17 24.06.2017 22:50
Apetycznie wygląda torcik.
Stenka 24.06.2017 22:19
apetycznie wygląda
IKrakowianka 24.06.2017 22:16
wygląda super!
Patrycja33 24.06.2017 20:13
wygląda cudownie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat