Torcik kawowo-truskawkowy

Torcik kawowo-truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto migdałowe

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    40 g
  • migdały

    zmielone 50 g
  • mąka pszenna

    27 g

śmietanka kawowa

  • śmietana 30%

    200 ml
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • syrop klonowy

    1,5-2 łyżki

owoce

  • truskawki świeże

    duże ok. 20 sztuk
  • banan

    1 sztuka
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Torcik kawowo-truskawkowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik kawowo-truskawkowy foto
Biszkopt migdałowy.

Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Potem mieszamy ręcznie dodając po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami. Ciasto przekładamy do okrągłej wysmarowanej formy 20 cm

i pieczemy ok. 20 minut w 170-160 C. Studzimy.
Krok 2 - Torcik kawowo-truskawkowy foto
Ubijamy schłodzoną śmietanę , dodajemy syrop klonowy i kawę.

Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem lub powidłami, naokoło rozkładamy połówki truskawek, w w środku plasterki banana skropionego sokiem z cytryny.
Krok 3 - Torcik kawowo-truskawkowy foto
Śmietanę nakładamy wzdłuż boków i pomiędzy truskawkami, natomiast środek cały wypełniamy śmietaną. Ozdabiamy truskawkami i plastrami banana.

Najlepiej jest schłodzić go w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Ada-Gaba 28.06.2017 19:12
po prostu pyszności
Justyna Jussstiii 28.06.2017 18:58
uwielbiam takie słodkości
Krystyna32 28.06.2017 07:59
pyszności :)
Renataj 27.06.2017 22:48
Prezentuje się bardzo apetycznie
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:45
wygląda bardzo apetycznie :)
Motorek 27.06.2017 22:37
pyszny deser
katarzynka455 27.06.2017 21:21
jak smacznie się prezentuje:)
Stenka 27.06.2017 20:44
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat