Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto migdałowe
-
jajko
2 sztuki -
cukier
40 g -
migdały
zmielone 50 g -
mąka pszenna
27 g
śmietanka kawowa
-
śmietana 30%
200 ml -
kawa rozpuszczalna
1 łyżka -
syrop klonowy
1,5-2 łyżki
owoce
-
truskawki świeże
duże ok. 20 sztuk -
banan
1 sztuka -
sok z cytryny
Przepis i sposób przygotowania Torcik kawowo-truskawkowy
Kroki postępowania

Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Potem mieszamy ręcznie dodając po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami. Ciasto przekładamy do okrągłej wysmarowanej formy 20 cm
i pieczemy ok. 20 minut w 170-160 C. Studzimy.

Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem lub powidłami, naokoło rozkładamy połówki truskawek, w w środku plasterki banana skropionego sokiem z cytryny.

Najlepiej jest schłodzić go w lodówce.
Komentarze (8)