Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla wnuczka Sebusia
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli.
Ubijając dodajemy na przemian żółtka i cukier z cukrem waniliowym.
Następnie mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewamy do masy jajecznej i łyżką drewnianą mieszamy do połączenia sie składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 - 40 min ( t.z do suchego patyczka)
Po upieczeniu biszkopt biszkopt studzimy.
Krem śmietankowy;
Śmietanę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywną masę dodając cukier puder, a pod koniec ubijania śmietan fix. Do ubitej masy cały czas miksując cienkim strumykiem wlewać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
Gotowy krem waniliowy zrobić według opisu na opakowaniu, dodać do kremu odrobinę zielonego barwnika delikatnie wymieszać do otrzymania kremu zielonego.
Biszkopt przekroić na 2 placki.
Spodni placek biszkoptu nasączyć ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie wysmarować dżemem śliwkowym, nałożyć masę śmietankową przykryć drugim plackiem biszkoptu.
Cały tort obłożyć kremem waniliowym zielonym.
Boki tortu obłożyć zieloną posypką zrobioną z masy cukrowej.
Górę tortu udekorować masą śmietankową rozłożyć piłkarzyki i bramki.