Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy (wegański)

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

orzechy włoskie 1 garść
płatki owsiane 1 garść
sezam 1 garść
siemię lniane 1 garść
daktyle 1 szklanka

Masa

ciecierzyca 2 puszki
gorzka czekolada 3 tabliczki
olej kokosowy 2 łyżki
wiśnie bez pestek 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy (wegański)

Zalać wrzątkiem daktyle i moczyć aż woda trochę ostygnie.

Czekoladę pokruszyć na drobne kawawłki i rozpuścić w szklanej misce w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Gdy całkowicie czekolada się rozpuści zdjąć miskę zestawić i ostudzić (ale nie może ostygnąć całkowicie, bo będzie za twarda. Musi być letnia).

Spód
Do miksera z nożami wsypać wszystkie suche składniki (orzechy, płatki, sezam, siemię...) i zmielić. Dodać oddcedzone daktyle i zmielić na jednoitą masę.

Wyłożyć tortownicę masą i wyrównać ręką, żeby było równo. Wstawić do lodówki, do czasu, gdy trzeba będzie wlać masę czekoladową.

Masa

Z 2ch puszek cieciorki wylać wodę do miski. Ubijać tę wodę aż powstanie piana. Woda z cieciorki zastępuje białka jajek i tak się zachowuje. Można ją ubić. Woda od ciecierzycy nazywa się aquafaba (można zniej zrobić bezjajeczne bezy). A więc. Ubijamy tę wodę, aż będzie sztywna piana (jak z białek jaj). Do tej piany dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy drewnianą łopatką aż piana zrobi się czekoladowa.

Wyciągamy z lodówki formę i masę czekoladową wlewamy do formy. Dodajemy wiśnie. Wstawiamy do zamrażarnika na ok. 1 godzinę aż masa będzie zupełnie sztywna.

Ciasto jest bardzo syte, mocno czekoladowe i wytrawne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak