Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy
Ubijamy jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao . Pod koniec ubijania dolewamy olej. Do formy - tortownicy o średnicy 26 cm przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni c i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w formie a następnie kroimy na dwa blaty.
Krem:
Kremówkę wlewamy do rondelka ,dosypujemy cukier i kakao i gotujemy 2 minuty. Studzimy a następnie mieszamy z likierem czekoladowym. Chłodzimy w lodówce. Zimny krem krótko miksujemy . Smarujemy jeden blat ciasta posypujemy posypką czekoladową ,nakładamy jeszcze trochę kremu by ja przykryło. Nakładamy drugi blat ciasta . Wierzch i boki smarujemy resztą kremu .Dekorujemy posypką czekoladowa i wiórkami wg uznania.