Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z karmelizowanymi gruszkami
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi i wyłożyć na nie masę białkową.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę i 15 minut.. Studzić w uchylonym piekarniku.
Beza może trochę opaść po wystygnięciu.
Kremówkę ubijamy na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem.
Przekładamy nią wystudzony blat bezowy i przykrywamy drugim blatem.
Gruszki obieramy i kroimy na 0.5 cm plasterki.
Masło roztapiamy razem z cukrem na patelni i chwilkę gotujemy. Wkładamy plasterki gruszki i na małym ogniu kilka minut dusimy, aż będą miękkie.
Podajemy razem z kawałkiem torciku bezowego.
Smacznego :)