Topielec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • drożdże świeże

    10 dkg
  • jajka

    4 szt
  • masło lub margaryna

    250 g
  • cukier

    1, 1/2 szkl
  • olejek cytrynowy

    1 szt
  • mleko

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z jedną łyżką cukru i mlekiem pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę i całe jajka margarynę, drożdże zagnieść. Ciasto zawinąć w ścierkę i wrzucić do naczynia z zimną wodą. Jak ciasto wypłynie wyjąć i osuszyć w suchej ściereczce. Dodać cukier i zapach, ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do posmarowanej wcześniej blaszki , posypać kruszonką i piec 50 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat