Toffi z masą kokosową i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 i 1/3 szklanki
  • olej

    10 łyżek
  • woda

    10 łyżek
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa kokosowa

  • mleko

    3 szklanki
  • wiórki kokosowe

    300 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    200 g

Masa toffi

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • masło

    200 g
  • orzechy włoskie

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowaną masę. Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.

2. Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

3. Masa toffi: masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując.

4. Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:33
Smaczne ciasto.
Justi2401 10.09.2015 17:43
Ale pyszne ciacho. Porywam kawałek do kawki... no może dwa ;)
dagita 10.09.2015 13:22
Mniam masz całkowita rację - jeden to za mało :)
Mniam 10.09.2015 12:22
Te orzeszki wyglądają tak apetycznie, że na jednym kawałku ciasta by się nie skończyło :)
inka2012 10.09.2015 09:38
aż chce się jeść :)
Wiesława1 10.09.2015 09:31
Pyszny deser
Małgorzata Pin 09.09.2015 21:07
Pyszne ciacho.
pestka 09.09.2015 20:39
świetny deser
halina17 09.09.2015 20:19
Smaczne ciasto.
Bernadeta1 09.09.2015 19:48
super ciasto na pewno pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat