Tęczowy tort z cytrynowym kremem

Tęczowy tort z cytrynowym kremem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masło

    22 dkg
  • cukier

    22 dkg
  • białka

    5 szt
  • mąka

    38 dkg
  • aromat waniliowy

    łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • mleko

    350 ml
  • Krem:

  • masło

    40 dkg
  • jaja

    5 szt
  • sok z cytryny

    2 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • DODATKOWO:

  • masa plastyczna cukrowa

    30 dkg
  • barwniki kolorowe spożywcze

    6 szt
  • dżem porzeczkowy

    5 łyżek
  • Pisaki lukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Masło ucieramy na puch razem z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,solą po czym wlewamy mleko. Do utartego masła dodajemy pianę z białek oraz resztę składników na ciasto. Mieszamy na jednolitą masę. Rozkładamy do 6 miseczek na 6 równych porcji.
Krok 2 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Ciasto farbimy barwnikami na 6 kolorów: czerwony, różowy, pomarańczowy, niebieski, zielony i brązowy(może być kakao).
Krok 3 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Wylewamy ciasta kolejno piekąc każde z osobna do "suchego patyczka". Ostudzone blaty tortu smarujemy dżemem porzeczkowym (ja użyłam domowej roboty dżemu).
Krok 4 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Tort przekładamy kremem cytrynowym: masło ucieramy na puch. Jaja ubijamy na parze z cukrem do puszystej kremowej masy,do niej dodajemy utarte masło oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn (wlewamy go bardzo powoli ciągle miksując).
Jeśli ktoś woli słodszy krem można dodać więcej cukru!
Krok 5 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Masę plastyczną cukrową wałkujemy dość cienko (podsypując cukrem pudrem) uważając by się nie rozerwała bo jest bardzo delikatna. Nakładamy na tort,pęcherzyki które sie pojawią przebijamy wykałaczką lub igłą.
Krok 6 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Masę odcinamy przy końcach zostawiając ok 2cm które podwijamy pod spód tortu.
Krok 7 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
Resztę masy która nam została farbimy na zielono oraz jasny i ciemniejszy róż. Formujemy z niej listki, różyczki oraz wycinamy liczby. Napisy robimy pisakami lukrowymi.
Krok 8 - Tęczowy tort z cytrynowym kremem foto
I gotowe :) pracy trochę jest ale myślę że sie opłaca

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

26.04.2013 07:22
świetny tort

Jodaj

20.04.2013 09:08
mmmm pyszny :)

jozefinach

11.04.2013 13:27
Piękny tort.

IKrakowianka

07.04.2013 20:32
wygląda fantastycznie!

Neetka90

28.02.2013 16:26
wygląda super

Poison1988

15.01.2013 12:50
wyszedł przecudny :)

KasiaK90

15.01.2013 11:03
zdjęcie środka już dodane

pajbek

15.01.2013 04:47
Tort jest super :-)

Joanna83

14.01.2013 23:47
To samo chciałam napisać co Sylwia :)

zielonamorelka

14.01.2013 21:51
szkoda,że nie ma zdjęcia w przekroju bo bardzo jestem ciekawa jak wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat