Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowe ptasie mleczko
2 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki oleju
3/4 szklanki mąki
1/3 łyżki octu
1/3 łyżki proszku do pieczenia
Upiec cienki biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zdjąć papier. W osobnych naczyniach rozpuścić każdą z galaretek w 1 szklace wrzącej wody. 1/2 puszki mleka skondensowanego miksujemy, stopniwo wlewamy tężejąca galaretkę cytrynową. Miksujemy i szybko wylewany masę na biszkopt. Następnie tak samo postępujemy z galateką zieloną, niebieską oraz czerwoną. Wierzch można polać polewą kakaową.