Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tęczowe babeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
masło 100 gram
mleko 1 szklanka
jajko 1
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2/3 szklanki
barwnik spożywczy do ciast

Porada

Barwniki w proszku dają intensywniejszy kolor i nie rozcieńczają ciasta tak jak barwniki płynne. Można zakupić je za około 1zł przez internet. Po ostudzeniu babeczki można polać kolorowym lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: tęczowe babeczki

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajko zmiksować z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zmiksować (opcjonalnie można dodać aromat). Gotowe ciasto podzielić na 6 porcji (lub tyle ile posiadamy kolorów)
Krok 1 - tęczowe babeczki foto
2
Do każdej porcji ciasta wsypać odrobinę barwnika (na samym czubku łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Piekarnik włączyć na grzanie góra/dół 180 stopni C
Krok 2 - tęczowe babeczki foto
3
Wlewać ciasto po łyżce z każdego koloru do zapełnienia foremek na 3/4 wysokości. Kolejność kolorów dowolna.
Krok 3 - tęczowe babeczki foto
4
Tak przygotowane babeczki piec w temp. 180 stopni C przez około 15-20minut.
Krok 4 - tęczowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.01.2015 07:28
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak