Tatar z jajeczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    400 gram
  • sos sojowy

    do smaku
  • żółtka surowe

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • szczypiorek

    do smaku
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • oliwki czarne

    6 sztuk
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • grzybki marynowane

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę (szczypiorek do dekoracji). Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki. Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki lub na osobnym talerzyku.
Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 03.10.2013 13:41
Pyszne jedzonko :-)
Adamorek 03.10.2013 13:32
doskonałe mięsko
Anna169Hosz 03.10.2013 12:49
Nie ma jak tatar... taki na bogato i oliwki i kapary...:)
halina17 03.10.2013 12:20
Lubię tatara.
Habibi 03.10.2013 12:09
lubimy tatara w różnych kombinacjach, ale też musztardę dodajemy :)
Ela_K 03.10.2013 11:59
uwielbiam tatar
Adam/ZUB3R 03.10.2013 11:32
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat