Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar z jajeczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 400 gram
sos sojowy do smaku
żółtka surowe 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
szczypiorek do smaku
ogórek kiszony 1 sztuka
oliwki czarne 6 sztuk
kapary całe Smak 2 łyżki
grzybki marynowane 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar z jajeczkiem

Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę (szczypiorek do dekoracji). Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki. Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki lub na osobnym talerzyku.
Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 03.10.2013 13:41
Pyszne jedzonko :-)
Adamorek 03.10.2013 13:32
doskonałe mięsko
Anna169Hosz 03.10.2013 12:49
Nie ma jak tatar... taki na bogato i oliwki i kapary...:)
halina17 03.10.2013 12:20
Lubię tatara.
Habibi 03.10.2013 12:09
lubimy tatara w różnych kombinacjach, ale też musztardę dodajemy :)
Ela_K 03.10.2013 11:59
uwielbiam tatar
Adam/ZUB3R 03.10.2013 11:32
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak