Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
400 gram -
sos sojowy
do smaku -
żółtka surowe
2 sztuki -
sól do smaku
-
pieprz
do smaku -
cebula
1 sztuka -
szczypiorek
do smaku -
ogórek kiszony
1 sztuka -
oliwki czarne
6 sztuk -
kapary całe Smak
2 łyżki -
grzybki marynowane
6 sztuk
Sposób przygotowania
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki. Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tatara układamy drobno pokrojone dodatki lub na osobnym talerzyku.
Tatara podajemy schłodzonego. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się