tartaletki marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło zimne

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • marchewki duże

    4 sztuki
  • masło

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do pieczenia, wykleić ciastem też boki foremek by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. marchewki zetrzeć na tarce,
6. na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, cukier gałkę muszkatołową i śmietanę, chwilę podsmażać,
7. masę nałożyć do ciastek i zapiekać w piekarniku jeszcze 15 min

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 08.08.2013 19:13
ale fajne ,podoba mi się
eli_555 05.10.2011 22:13
proste i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat