Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ziemniaczana z grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
jajko 2 szt
mąka 3 pełne łyżki
cebula 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
grzyby leśne 400 g
mleko 3,2% 100 ml
śmietana 12% 3 łyżki
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczana z grzybami

Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C.
W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką, wykładamy na placek ziemniaczany i zapiekamy kolejny kwadrans.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak