Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką

Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    300 gram
  • natka pietruszki

    2 sztuki
  • brokuły

    300 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • ser feta

    1/2 opakowania
  • masło

    1/2 kostki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • jajko

    4 sztuki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/8 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
Masło łączę z mąką i żółtkiem, po czym dodaję śmietanę (2 łyżki) i zagniatam całość do momentu połączenia składników. Ciasto umieszczam w lodówce na godzinę.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję i umieszczam w formie po czym piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do 190C przez 15 minut.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
Szpinak podsmażam na patelni, dodaję do niego ugotowane i rozdrobnione za pomocą widelca brokuły, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną i podsmażoną cebulkę. Całość doprawiam solą i pieprzem po czym wykładam farsz na cieście.
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
Na rozprowadzonym po cieście farszu nakładam kawałki sera Feta.
Krok 5 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
Pozostałą śmietanę łączę z jajkami i wylewam na farsz.
Krok 6 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut. Po czym wyjmuję z piekarnika, kroję i nakładam na talerze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat