Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

Ifa

Ifa

Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka orkiszowa

    150 g, razowa
  • mąka krupczatka

    50 g
  • jajko

    1
  • masło

    100 g
  • woda zimna

    1-2 łyżki

Nadzienie

  • szparagi białe

    500 g
  • cebula czerwona

    3
  • masło

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • tymianek cytrynowy

    5 gałązek
  • sól i pieprz

  • ser feta

    1 łyżka, z solanki, w kostkach
  • śmietana kremówka

    200 g
  • jajko

    1
  • ser żółty

    100 g, np. gouda, starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Na stolnicę wysyp mąki, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
Krok 2 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w pióra. a patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, dodaj listki tymianku, smaż często mieszając, jak zacznie się trochę przysmażać polej miodem i wymieszaj, jeszcze smaż chwilkę. Odstaw do ostudzenia.
Krok 3 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, odłam końce jeśli są zbyt zdrewniałe, jeśli są bardzo świeże można tylko podciąć. W dużym i wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj po 1 łyżece soli i cukru. Szparagi włóż tak by główki wystawały po za powierzchnię wody, gotuj ok. 8 minut. Wyłóż na talerz.
Krok 4 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
Krok 5 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 6 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
Krok 6 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Słodką śmietankę wymieszaj z jajkami i serem żółtym, dodaj z 1 łyżeczkę pieprzu i odrobinę soli. Na spodzie układaj szparagi, cebulę, ser feta. Całość polej mieszanką jajeczno-serową.
Krok 7 - Tarta ze szparagami i karmelizowaną czerwoną cebulą foto
Tartę wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sezamek

14.06.2016 22:43
Smaczna tarta

Ola1984

08.06.2016 10:19
Pyszna tarta. Skusiłabym się na spory kawałek :)

Wiktoria29

07.06.2016 15:51
brzmi kusząco

Aleksandra/Olcia

07.06.2016 13:41
wspaniała tarta

ilka01

07.06.2016 12:27
pyszności :)

Mniam

07.06.2016 11:35
Karmelizowana cebula i szparagi to bardzo ciekawe zestawienie.

Benita

07.06.2016 11:02
apetyczna propozycja

IZABELA29

07.06.2016 10:57
pysznie wygląda

Wiesława1

07.06.2016 10:27
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat