tarta ze śliwkami...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

TARTA

  • masło

    15 dag
  • cukier

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki

KREM SERNIKOWY

  • jajko

    2 sztuki
  • serek wiejski

    200 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • śliwki

    30 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

piekarnik nagrzać do 200C - na ciasto utrzeć miękkie masło z cukrem, cukrem waniliowym na gładką masę, wsypać mąkę i utrzec krótko mikserem na miękkie ciasto

forma do tart silikonowa 22 cm - roszmarować ciasto w formie i na rancie, piec przez 15 minut – ciasto ma być złociste

w czasie pieczenia ciasta zmieszać wszystkie składniki kremu na gładką masę /serek capri mozna zmiksowac blenderem/

na podpieczoną tartę nałożyć krem sernikowy i poukładać małe śliwki bez pestek - piec jeszcze z około 40 minut, tartę wyjąć z formy jak będzie wystygnięta

tarta jest smacznie chrupiaca z sernikowym kremem i śliwkami..........SMACZNEGO!!!

przepis na ciasto-tartę podpatrzyłam na Kuchnia francuska po prostu 3 i tylko zwiększyłam składniki i cukier waniliowy zamiast ekstraktu

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 19.10.2014 17:18
też taką lubię ze śliwkami :-).
fotoviderek 19.10.2014 15:50
Taką tartę lubię :)
Konczi 19.10.2014 14:16
Pysznie wygląda !!! Poproszę kawałek :D
olyabuziaczek 19.10.2014 13:39
ten krem musi byc pyszny
Krystyna32 19.10.2014 11:50
bardzo smaczna
mirosława4 19.10.2014 10:41
zjadłabym kawałek :)
Megg 19.10.2014 10:36
idealna do niedzielnej kawusi
IZABELA29 19.10.2014 10:08
mój ulubiony dodatek do ciast śliwka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat