Tarta z żurkiem

Tarta z żurkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    150 g
  • woda zimna

    3 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1/3 łyżeczki

farsz

  • śmietana 18 proc

    250 g
  • jajka

    2 sztuki
  • białka

    2 sztuki
  • żurek

    3 łyżki
  • pieprz

    1 do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki

pozostałe

  • kiełbasa biała

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    15 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z żurkiem foto
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej.
Krok 2 - Tarta z żurkiem foto
Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam.
Krok 3 - Tarta z żurkiem foto
Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Krok 4 - Tarta z żurkiem foto
Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół.
Krok 5 - Tarta z żurkiem foto
Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem.

Krok 6 - Tarta z żurkiem foto
Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

22.07.2016 15:29
Brawa za kreatywność

mariuszek8

03.05.2016 10:51
zupełnie coś innego

Klausia

02.05.2016 13:29
jakie pomysły :D

Ela15

19.04.2016 08:47
fajna tarta

Alex_M

15.04.2016 11:20
cudeńko :)

IwonaKa

11.04.2016 18:37
wyglada pięknie,nie jadłam jeszcze takiej tarty

sezamek

30.03.2016 13:29
Smaczne i ładnie się prezentuje :)

Poison1988

22.03.2016 08:12
wygląda przepysznie, chętnie bym spróbowała :)

Ada-Gaba

21.03.2016 22:00
Świetny pomysł

IKrakowianka

21.03.2016 21:06
rewelacyjny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat