Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
masło zimne 110 g
jajko 1 duże
sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie

szparagi zielone 12 sztuk
mozzarella 1 kula
czosnek ząbki 3 sztuki
zielona cebulka 2 sztuki
jogurt naturalny 2 czubate łyżki
śmietana 18 proc 2 czubate łyżki
jajko 1 sztuka
majeranek 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Krok 1 - Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie foto
2
W tym czasie szparagi obieramy z łusek i usuwamy zdrewniałe końce. Splątujemy gumką, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty (jeśli są grubsze 3 minuty). Wyjmujemy, studzimy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie foto
3
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy 15 minut.
Krok 3 - Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie foto
4
W tym czasie mozzarellę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie foto
5
Na zapieczony spód wysypujemy cebulkę, następnie mozzarellę. Układamy szparagi, zalewamy sosem. Pieczemy jeszcze około 30 minut. Smacznego!
Krok 5 - Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą w czosnkowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 19.05.2016 14:39
mnóstwo smaku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak