Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    280 g

Nadzienie

  • makaron grube wstążki

    25 dag
  • szparagi zielone

    40 dag
  • szynka gotowana

    10 dag
  • cukinia

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • oliwa

    3 łyzki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Masa jajeczna

  • jajko

    3 sztuki
  • ser żółty

    10 dag
  • śmietana 18 proc

    20 dag
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • sól do smaku

  • Szczypiorek cienki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.
Krok 2 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krok 3 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.
Krok 4 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie.
Krok 5 - Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim foto
Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 22.05.2015 14:46
znakomite danie
Ifa 22.05.2015 08:11
Fantastyczna tarta! Uwielbiam szparagi, mniam :-)
Gracer 21.05.2015 21:46
fajny przepis
Ada-Gaba 21.05.2015 21:17
znakomita tarta
RenataZ-et 21.05.2015 20:42
wyśmienita tarta
Katarzyna59 21.05.2015 20:23
wspaniale wygląda
W poszukiwaniu inspiracji 21.05.2015 19:53
Ciekawe i warte wypróbowania :)
cukiereczek 21.05.2015 19:37
apetyczna tarta
Stenka 21.05.2015 18:41
ślinka leci
ilka01 21.05.2015 18:03
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat