tarta z kremem śmietanowym i jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • żółtko jajek

    1
  • mleko zimne

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • masło zimne

    120 g
  • cukier

    1/4 szkl
  • sól

    szczypta
  • Krem:

  • jajko

    2
  • smietana 18%

    280 g
  • cukier wanilinowy

  • cukier drobny

    0,5 szkl
  • sól

    szczypta
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • DODATKOWO:

  • jagody

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniotłam ciasto. Wstawiłam na 40 minut do lodówki. Wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Położyłam na to papier do pieczenia i wysypałam fasolę (by ciasto nie spuchło) i piekłam w 180 stopniach przez 10 minut.
W tym czasie zrobiłam krem śmietanowy - zmiksowałam wszystkie podane składniki na jednolitą masę.
Wylałam krem na ciasto (uprzednio zdjęłam papier i fasolę). Posypałam jagodami.
Piekłam 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sunnymood 21.09.2012 21:27
zawsze mnie ciekawił smak takiej tartej;) muszę spróbować
magdziorka6 26.08.2012 11:59
mam ochote na ten smakołyk
[email protected] 09.08.2012 19:22
reewelacja
caralajna 24.07.2012 22:11
wygląda niezwykle apetycznie :)
paula99926 02.07.2012 21:50
dziękuję :)
paula99926 02.07.2012 21:50
dziękuję :)
paula99926 02.07.2012 21:50
dziękuję :)
jola1508 02.07.2012 21:47
ale musi być pyszna! pięknie wygląda!
Ewa/kalapurtka 01.07.2012 19:33
pycha
Marta1986 30.06.2012 14:02
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat