Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto kruche
1 porcja -
galaretka
2 szt -
śmietana 30%
1 duża -
cukier puder
-
Krem:
-
cytryna
1 -
cukier
1/2 szkl -
mąka pszenna
1 łyżka -
jajko
2 szt -
kefir
300 ml
Przepis i sposób przygotowania tarta z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i galaretką
Galaretki rozpuściłam w 800 ml wrzątku i odstawiłam do stężenia.
KREM: cytrynę sparzyłam. Skórkę potarkowałam. Wycisnęłam sok. Maślankę zmiksowałam z mąką, cukrem, jajkami, sokiem z cytryny i potarkowaną skórką.
Krem wylałam na ciasto. Piekłam w 180 stopniach do momentu aż krem zgęstniał.
Ubiłam śmietanę 30 % z odrobiną cukru pudru i wstawiłam do lodówki.
Na przestudzone ciasto wyłożyłam śmietanę a na wierzch galaretki.
Smacznego :)
Komentarze (5)