tarta z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i galaretką

tarta z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    1 porcja
  • galaretka

    2 szt
  • śmietana 30%

    1 duża
  • cukier puder

  • Krem:

  • cytryna

    1
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • kefir

    300 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania tarta z kremem cytrynowym, bitą śmietaną i galaretką

Ciasto kruche wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.

Galaretki rozpuściłam w 800 ml wrzątku i odstawiłam do stężenia.

KREM: cytrynę sparzyłam. Skórkę potarkowałam. Wycisnęłam sok. Maślankę zmiksowałam z mąką, cukrem, jajkami, sokiem z cytryny i potarkowaną skórką.

Krem wylałam na ciasto. Piekłam w 180 stopniach do momentu aż krem zgęstniał.

Ubiłam śmietanę 30 % z odrobiną cukru pudru i wstawiłam do lodówki.

Na przestudzone ciasto wyłożyłam śmietanę a na wierzch galaretki.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

luki1984 29.08.2012 20:35
pychotka
jola1508 27.08.2012 12:12
napatrzeć się nie można!!!
[email protected] 19.08.2012 20:44
pyszne
Pietruszka 17.08.2012 12:14
super
ewka1978 17.08.2012 10:38
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat