Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jagodami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
cukier puder 50 g
jajko 1 sztuka

Krem

mleko 500 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 200 g
mleko w proszku 4 łyżki

Dodatkowo

jagody 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jagodami

Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem dno. Wstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć tartę i piec ok.30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Z 0,5 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i gotujemy. Wylewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Pod koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Masę wykładamy na upieczony spód i posypujemy jagodami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 07.08.2014 11:09
Fajnie wygląda, super pomysł.
V_kuchareczka 06.08.2014 20:45
wspaniała tarta
Rysia 06.08.2014 17:28
Pyszna tarta.
bhb8 06.08.2014 17:25
dobry deser :)
Katarzyna59 06.08.2014 17:13
wspaniale wygląda
Ola1young 06.08.2014 17:10
juz slinka leci :)
norweska20 06.08.2014 16:53
wygląda bardzo kusząco
Sroczka 06.08.2014 15:50
Ależ cudnie wygląda, pycha.
Beatris 06.08.2014 15:32
Bardzo smakowicie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak