Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tarta

mąka pszenna 125 g
masło 75 g
woda zimna 2 łyżki
sól szczypta

nadzienie

jabłka 3 szt
masło 50 g
śmietana kremówka 100 g
krem czekoladowy 140 g

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym

Kroki postępowania

1
Ciasto: do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Krok 1 - tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym foto
2
jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!).
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C.
Krok 2 - tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 14.04.2014 23:27
Ciekawy pomysł :-)
norweska20 12.04.2014 00:12
uwielbiam tarty...smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak