tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym

tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

tarta

  • mąka pszenna

    125 g
  • masło

    75 g
  • woda zimna

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

nadzienie

  • jabłka

    3 szt
  • masło

    50 g
  • śmietana kremówka

    100 g
  • krem czekoladowy

    140 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym foto
Ciasto: do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Krok 2 - tarta z jabłkami i sosem karmelowo-czekoladowym foto
jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!).
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 14.04.2014 23:27
Ciekawy pomysł :-)
norweska20 12.04.2014 00:12
uwielbiam tarty...smaczna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat