Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem to dobry pomysł na smaczną kolację w gronie znajomych lub kolację we dwoje. Szybka w przygotowaniu. Składniki można skomponować dowolnie wg własnych preferencji smakowych. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos pomidorowy:

  • pomidory w puszce

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula posiekana

    2 łyżki
  • woda

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    0,5 łyżeczki

Marynata do kurczaka:

  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • oliwa extra virgin

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie

    200 gramów
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • bekon

    6 plastrów
  • czarne oliwki

    4-5 łyżek
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • żółty ser starty

    3 garście
  • mozzarella w bloku

    100 gramów
  • kiełki słonecznika

Sos musztardowy:

  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos pomidorowy - przygotowanie: 

Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebule, dodać posiekany czosnek oraz resztę składników i zredukować ilość płynu. Do smaku doprawić solą oraz pieprzem.

Marynata do kurczaka - przygotowanie:

Pierś z kurczaka przełożyć do miski i zamarynować w musztardzie francuskiej połączonej z oliwą, sosem sojowym oraz miodem. Do marynaty dodać również sól i pieprz. Tak przygotowane mięso marynować w lodówce przez minimum godzinę. 

Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, przełożyć na patelnię i na rozgrzanym tłuszczu smażyć przez około 12 minut. Po tym czasie mięso pokroić w plastry i polać łyżką sosu musztardowego.

Sos musztardowy - przygotowanie:

Składniki sosu przełożyć do miski i dokładnie wymieszać do połączenia. 

Przygotowanie tarty:

Połowę gotowego ciasta francuskiego wyłożyć na papier do pieczenia, uformować brzegi i nałożyć cienką warstwę sosu musztardowego (na brzegi). 

Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie wyłoży na ciasto połowę sera, kawałki kurczaka, pokrojony bekon i cebulę, oliwki i na wierzch dać 2 łyżki sosu musztardowego oraz pozostałą część startego sera i mozarellę. 

Tak przygotowaną tarte piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować kiełkami słonecznika (lub rukolą) i polać sosem musztardowym.

Kurczaka marynować minimum 1 godzinę. Można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Zamiast kiełków słonecznika można użyć rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat