Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos pomidorowy:
-
pomidory w puszce
200 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula posiekana
2 łyżki -
woda
4 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki -
oliwa
2 łyżki -
cukier
0,5 łyżeczki -
Bazylia suszona Prymat
0,5 łyżeczki
Marynata do kurczaka:
-
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka -
oliwa extra virgin
1 łyżka -
sos sojowy
1 łyżka -
miód
1 łyżka -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
ciasto francuskie
200 gramów -
pierś z kurczaka
1 sztuka -
bekon
6 plastrów -
czarne oliwki
4-5 łyżek -
cebula czerwona
1 sztuka -
żółty ser starty
3 garście -
mozzarella w bloku
100 gramów -
kiełki słonecznika
Sos musztardowy:
-
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki -
majonez
1 łyżeczka -
oliwa
2 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
ocet jabłkowy
1 łyżeczka -
miód
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sposób przygotowania
Sos pomidorowy - przygotowanie:
Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebule, dodać posiekany czosnek oraz resztę składników i zredukować ilość płynu. Do smaku doprawić solą oraz pieprzem.
Marynata do kurczaka - przygotowanie:
Pierś z kurczaka przełożyć do miski i zamarynować w musztardzie francuskiej połączonej z oliwą, sosem sojowym oraz miodem. Do marynaty dodać również sól i pieprz. Tak przygotowane mięso marynować w lodówce przez minimum godzinę.
Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, przełożyć na patelnię i na rozgrzanym tłuszczu smażyć przez około 12 minut. Po tym czasie mięso pokroić w plastry i polać łyżką sosu musztardowego.
Sos musztardowy - przygotowanie:
Składniki sosu przełożyć do miski i dokładnie wymieszać do połączenia.
Przygotowanie tarty:
Połowę gotowego ciasta francuskiego wyłożyć na papier do pieczenia, uformować brzegi i nałożyć cienką warstwę sosu musztardowego (na brzegi).
Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie wyłoży na ciasto połowę sera, kawałki kurczaka, pokrojony bekon i cebulę, oliwki i na wierzch dać 2 łyżki sosu musztardowego oraz pozostałą część startego sera i mozarellę.
Tak przygotowaną tarte piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować kiełkami słonecznika (lub rukolą) i polać sosem musztardowym.
Kurczaka marynować minimum 1 godzinę. Można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Zamiast kiełków słonecznika można użyć rukoli.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się