Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z borówkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 120 g
mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
woda 3 łyżki
biała czekolada 100 g
serek mascarpone 250 g
borówka amerykańska 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z borówkami

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło lub margarynę, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok.25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min do zezłocenia.
Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy krem. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Do stopionej czekolady dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Nakładamy na wierzch ciasta i dekorujemy owocami.
Wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.11.2016 23:43
Super tarta.
jagoda5913 18.11.2016 00:28
super ciasto
bertpvd 17.11.2016 20:50
pyszna tarta :)
ilka01 17.11.2016 20:04
pyszności :)
Lis 17.11.2016 20:03
Wygląda jak malowana:)
noninka77 17.11.2016 20:00
Coś dla mnie :)
Marta1986 17.11.2016 19:57
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak